9 Kasım 2016 Çarşamba

İlk Türk Devletleri: Ana Yurt ve Ana Yurttan Göçler

Türklerin ana yurdunun Orta Asya olduğu bilinmektedir. Orta Asya, doğuda Kingan Dağları'ndan batıda Hazar Denizi, güneyde Hindikuş ve Karanlık dağları, kuzeyde Altay Dağları ve Sibirya'ya kadar uzanan bölgedir.

Orta Asya'da yapılan araştırmalarda Türk kültürünün MÖ 4500'lü yıllara kadar uzandığı tespit edilmiştir. Başlıca kültür dönemleri:


  1. Anav Kültürü: Türkistan'ın batısında Anav bölgesinde yapılan arkeolojik araştırmalarda bu bölgede MÖ 4500'lü yıllara kadar uzanan kalıntılara rastgelinmiştir. Anav Orta Asya'nın bilinen en eski kültür merkezidir.
  2. Afanesyevo Kültürü: MÖ 2500'den MÖ 1700'e kadar Altay - Sayan Dağları arasında görülen Türk Kültürüdür. Türklerin bilinen en eski kültür merkezlerinden biridir.
  3. Andronova kültürü: MÖ 1700'den MÖ 1200'e dek Altay Dağları'ndan Hazar Denizi'nin kuzeyine kadar uzanan bölgede görülen Türk kültürüdür.
  4. Karasuk Kültürü: MÖ 1200'den MÖ 700'e kadar Yenisey Nehri çevresinde görülen Türk kültürüdür. Karasuk kültürü kendinden önce görülen Andronova kültüründen etkilenmiş, kendinden sonraki Tagar ve Taştık kültürlerini etkilemiştir.
  5. Tagar Kültürü: MÖ 700'den MÖ 100'e kadar Abakan Nehri çevresinde görülen Türk kültürüdür.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails