9 Kasım 2016 Çarşamba

Eski Türk Devletlerinde Din ve İnanış

Eski Türk topluluklarının dini inanışlarına göre,  Gök Tanrı, tek yaratıcı olarak görülmektedir. Hemen hemen bütün Türk toplumlarında kurban sunulan varlıkların başında ve hepsinin üstünde Gök Tanrı vardır.
Gök tanrı inancına göre hükümdar, Gök tanrı tarafından görevlendirilir ve dünyayı onun adına yönetirdi. Tanrı emreder, iradesine uymayanı cezalandırırdı.

Türklerde ölümden sonra yaşam inancı bulunmaktadır. Öldükten sonra ahiret inancından dolayı, ölen kimsenin sağlığında öldürmüş olduğu kimselerin resimlerini tahtalar üzerine oyup mezara koyarlardı. Ölüyü atıyla birlikte gömme de yaygın bir inanıştı. Birisi öldüğü zaman yanına atını, bütün takımlarıyla birlikte gömerlerdi.
Mezarın üstüne yaşamda iken öldürdüğü düşman sayısınca onları temsil eden ''balbal'' adı verilen heykelcikler dikilirdi. Cenaze törenlerine ''yuğ'' adı verilirdi. Ölenlerin gömüldüğü yerlerin belli olması için ''kurgan'' adı verilen tümsek mezarlar yapılırdı.
Türkler arasında yayılan diğer dinler Budizm, Manihaizm, Taoizm, Hristiyanlık ve Museviliktir. Bu dinler de Türk kültürünü etkilemiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails