9 Kasım 2016 Çarşamba

Büyük Hun Devleti (Asya Hun İmparatorluğu) Hakkında

Orta Asya'da güçlü devletler kurmuşlardır. Orta Asya'da Türkler tarafından kurulmuş olan ilk teşkilatlı devlet, Asya Hun Devleti'dir. Türkler tarafından kutsal sayılan Ötüken Bölgesinde kurulan Asya Hun Devleti'nin bilinen ilk hükümdarı Teoman'dır.

Not: Çinliler Hun Türklerinin akınlarını önleyebilmek için bu dönemde ünlü Çin Seddi'ni inşa etmişlerdir.

  • Mete Han zamanında Hun Devleti, daha sonraki Türk devletlerine temel oluşturan, sivil ve askeri teşkilata, siyasi prensiplere kültür ve sanat değerlerine sahip bir devlet haline geldi.
  • Mete Han askeri ve idari alanda güçlü bir devlet kurup Türk dünyasında birliği sağlamıştır. Çin'e sefer düzenleyip vergiye bağlamış ve İpek Yolu'nu kontrol altına almıştır.
  • Mete Han, Orta Asya'daki Türk boylarını ilk kez bir bayrak altında toplamıştır.
Not: Türk tarihinde ilk düzenli askeri teşkilat ve kurultay Mete Han Dönemi'nde kurulmuştur. Mete Han'ın Büyük Hun Devleti'nin hükümdarı olduğu MÖ 209 tarihi Türk Kara kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir. Mete Han'ın kurduğu askeri teşkilat 10'lu sisteme dayanıyordu. Bu sistem daha sonraki dönemlerde dünyada birçok devlet tarafından örnek alınmıştır.

  • Mete'nin ölümünden sonra zayıflayan Hunlar parçalanmış, bir bölümü Çin'in egemenliği altına girmiş, bir bölümü de batıya göç etmiştir. Batıya göç eden Hunlar Karadeniz'in kuzeyindeki toplulukları Avrupa içlerine sürmüşlerdir. Bu gelişme Kavimler Göçü'ne neden olmuştur. 




0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails